Onderhoudtips

Dit betreft minimaal essentieel onderhoud.

Regelmatig poetsen met een zachte doek of een droge zachte zeemleren lap. Kijk regelmatig of de kam recht is. De achterkant bij het staartstuk moet een hoek van 90 graden vormen met het bovenblad. Corrigeer zo nodig.

Goed en veilig bewaren/vervoeren, een doek over het instrument voorkomt eventuele schade van de strijkstok die bovenop krassen kan veroorzaken in de kist.

Als het instrument na een tijdje wat dof klinkt, moeten er misschien nieuwe snaren op.

Als er problemen zijn met intonatie kan het zijn dat de toets geslepen moeten worden.

Behalve tijdens het spelen, ontspan altijd de strijkstok en raak de haren zo min mogelijk aan. Niet teveel of te vaak inharsen en span de stok niet teveel op. Als een haar breekt, afknippen of afbreken, niet trekken.

Stickers/pleisters op de toets plakken raden wij ten zeerste af! Dit wordt vaak gedaan bij beginners maar is slecht voor de snaren en zorgt vaak voor bijgeluiden, hoe dun een sticker ook mag zijn.

Meer uitgebreide informatie over onderhoud kunt u lezen in bijv. de Tipboek serie.

Luchtvochtigheid

Nederland heeft een wisselvallige luchtvochtigheid en hout zet uit door vocht en krimpt bij droogte, strijkinstrumenten dus ook. De gevoeligheid hiervoor kan per instrument verschillen ? door welvingsvorm, houtdraad en grootte.

Als een instrument te vochtig wordt kunnen er o.a. vervormingen ontstaan en kunnen stemsleutels loskomen; halshoeken kunnen gaan zakken en stemsleutels kunen vast gaan zitten.

Als een instrument te droog is kunnen er o.a. krimpscheuren ontstaan, lijmnaden opkomen en stemsleutels losschieten.

Schade als gevolg van klimatologische omstandigheden wordt meestal niet gedekt door de verzekering.

Om schade te voorkomen is het belangrijk om te weten wat de actuele luchtvochtigheid is.

Daarom is het raadzaam een hygrometer aan te schaffen.

De optimale luchtvochtigheid in Nederland is 60 procent bij een temperatuur van 20 graden Celsius.

Denk erom dat warme lucht meer vocht kan bevatten dan koude.

Het instrument reageert enigszins vertraagd op de veranderende luchtvochtigheid.

Bij droog weer b.v. tijdens een ijzige periode van ?schaatsweer?

Een instrument-bevochtiger zoals een ?dampit? kan voorkomen dat het instrument te droog wordt . Bewaar het instrument in de gesloten kist.

Bij sommige hele droge woningen is het raadzaam een kamer-bevochtiger aan te schaffen.

Bij vochtig weer bijv. een vochtige ?kleffe? nazomer periode.

Zorg voor een goede ventilatie, bewaar het instrument buiten de kist, of laat de kist openstaan, op de minst vochtige plek.

Bij sommige hele vochtige woningen is het raadzaam om een ontvochtiger aan te schaffen.

Tapijtkever / museumkever

Als je je strijkstok een poosje niet hebt gebruikt en je doet je kist open en je constateert losse gebroken haren van de stok, dan kan het mogelijk zijn dat je met een haar-etend insect te maken hebt.

Kijk goed met een vergroot glas (of een sterke leesbril) bij de breuk in de haar of het gewoon afgebroken is of dat er aan geknabbeld is! Kijk in de kist of er kleine velletjes van de larf zijn -die zien eruit als een klein, bruin, stekkelig rijstkorreltje. Als dat zo is dan heb je last van de tapijtkever/museumkever en moet de kist grondig schoongemaakt worden en met een insecten bestrijdingsmiddel behandeld worden, of twee weken in een diepvriezer gelegd worden.

Je kunt besmetting deels voorkomen met wat lavendel in de kist of mottenballen. Zoals de meeste van dit soort beesten “werkt” de kever het liefst ongestoord in het donker. Dus laat je kist soms in het licht en controleer regelmatig instrumenten die je niet vaak gebruikt.