Taxaties

Hoewel Hendrik Woldring een lange ervaring met en veel kennis van diverse instrumenten heeft en een brede collectie naslagwerken, is het taxeren van instrumenten een aspect van het vak vioolbouwer dat hem het minst bevalt. Hij doet alleen taxaties voor verzekerings doeleinden van instrumenten waar hij zeker van is.

Een verzekerings taxatie is niet bedoeld om een instrument te verkopen.

Een nieuwbouw instrument van een levende bouwer kan vervangen worden en kan dus verzekerd worden voor de herbouw waarde.

Ook een modern fabrieks- of seriewerk product kan vervangen worden door een nieuw exemplaar.

Met oude instrumenten liggen de zaken anders. Vele factoren spelen een rol. Allereerst de authenticiteit, wat ondanks veel kennis en expertise, moeilijk kan zijn om vast te stellen in een vak met een lange traditie van kopi?ren en vervalsen. De staat van onderhoud van het instrument speelt ook een belangrijke rol; een gaaf exemplaar is meer waard dan een beschadigd exemplaar. Ook het niveau van de uitgevoerde reparaties speelt een rol.

Neem etiketten in instrumenten nooit te letterlijk. ?Stradivarius?, ?Guarnerius?, ?Amatus? en veel andere bekende namen, zijn meestal een verwijzing naar het model en niet naar de bouwer.