Nieuwbouw

Kopie van de "Heifetz" Guarneri del Gesu

Hendrik (Hein) Woldring is sinds 1974 voornamelijk een bouwer van violen, altviolen en celli – de reden dat ?Het Strijkershuis? beperkt open is.

Zijn atelier voor nieuwbouw is buiten Groningen in de boerderij waar hij met zijn gezin woont.

Hij specialiseert zich in het bouwen van violen, altviolen en celli in moderne en barok vorm. Soms maakt hij een bijzonder instrument op aanvraag zoals een kopie of bijvoorbeeld de viola pomposa gemaakt voor Lambert Smit. Ook instrumenten met geantikeerde lak behoren tot de mogelijkheden.

Model

Heins nieuwbouw is constant in ontwikkeling en hij gebruikt geen vast model.

De modellen zijn meestal ge?nspireerd door de oude Italiaanse meesters. Tegenwoordig brengt hij elementen in van de oude Nederlandse meesters zoals Rombouts en Jacobs.

Klank

Altijd moeilijk te omschrijven in woorden natuurlijk, maar Hein’s violen, ook al zijn ze verschillend, worden gekenmerkt door hun grote, brede klank, met makkelijke respons, egaliteit, rijk aan boventonen en licht aanspreekbaar. Ze zijn geschikt voor de vioolspeler die de enorme mogelijkheid tot kleuren en vorm in de muziek wil gebruiken.

Lak

Hein heeft veel tijd aan lak onderzoek en experimenten besteed. Hij stelt zijn eigen lak en grondering samen van natuurlijke ingred?enten op basis van oude lakrecepten. De lak is op oliebasis en is ontwikkeld om de natuurlijke frequenties en gevoeligheid van het gebruikte hout zo veel mogelijk tot zijn recht te laten komen. Deze zachte gevoelige lakken zijn niet alleen heel mooi maar ook veel beter voor de klank dan hardere lakken. Ze zijn echter niet makkelijk om te maken, aan te brengen of te drogen, dus heeft Hein minimaal een hele zomer nodig om een instrument te lakken.

Soms maakt hij instrumenten op bestelling. Hij vindt het echter ook interessant om instrumenten te bouwen naar eigen ontwerp of een kopie van een instrument dat hem ge?nspireerd heeft en vervolgens te zoeken naar een musicus bij wie zo?n instrument misschien zou kunnen passen.

Zoals vele vaklieden is hij beter in het bouwen van instrumenten dan in het onderhouden van een internetsite, dus neem gerust contact op voor meer informatie en/of om te zien of er nieuwe instrumenten voorradig zijn. Soms heeft hij een ouder instrument van eigen makelij te koop bijvoorbeeld van een klant die niet langer in staat is om te spelen.